Shave off seconds

SCHEER EXTRA SECONDEN WEG

Terwijl sommige mannen het gewoon prettig vinden om het scheer- en trimwerk goed bij te houden, is voor veel professionele sporters het scheren van hun lichaam echt een serieuze sport. En een torso zonder haar laat die fraai gevormde spieren niet alleen beter uitkomen, maar heeft ook veel technische voordelen. We onderscheiden fictie van feiten om erachter te komen bij welke sporten haartjes echt uit den boze zijn (en wie gewoon van zijdezacht houdt).

WIELRENNEN

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen – of door profrenners wordt gedacht – heeft het scheren van je benen niets met aerodynamica te maken. Uit geen enkel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gladde ledematen beter door de lucht glijden dan harige. Het verschil in weerstand is te marginaal en als professionele wielrenners iets anders beweren, dan is dat het placebo-effect van voelen en eruitzien als een echte sportman (hetzelfde geldt voor felgekleurd lycra, hippe gadgets, je lunchbox in het zicht enz.) Tenslotte maak je mentaal het verschil.

De enige echte reden voor het scheren van je benen is om de pijn te verzachten bij een val op de piste. Denk maar aan die ongelukkige (en soms ook glorieuze) momenten waarop een wielrenner ten val komt en allemaal zand en troep uit zijn wond moet plukken. Een harig been maakt dat er niet makkelijker op en het is een stuk minder pijnlijk als er een pleister wordt afgetrokken.

 

ZWEMMEN

Voordat hightech zwempakken werden toegestaan, hadden zwemmers een goede reden om hun borstkas glad te scheren: de zogenaamde 'laminaire stroming', het gemak waarmee een vloeistof rond een object stroomt. De dichtheid van water is 1000 keer groter dan die van lucht. Daarom heeft water een perfect glad oppervlak nodig om vanaf te glijden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lichaamshaar verwijderen een zeer gunstig effect heeft op de laminaire stroming. Het beïnvloedt de reikwijdte van een slag en bij een Olympische wedstrijd kan een 100ste van een seconde doorslaggevend zijn!

 

BODYBUILDING

Bodybuilders halen qua prestaties weliswaar geen voordeel uit scheren, maar hebben wel een zeer ‘uniek’ idee van schoonheid. Eenvoudig gesteld: bij minder haar is er meer zichtbaar. En voor deze sporters geldt dat elk detail telt. Bovendien: wat voor zin heeft een strak wasbordje als het schuilgaat achter een dikke vacht?