sweaty facts

DE WAARHEID OVER ZWETEN

Niet alle zweet is hetzelfde. Er zijn namelijk twee verschillende soorten zweet geproduceerd door twee verschillende soorten zweetklieren. De exocriene klieren zitten op je handen, voeten en voorhoofd en produceren zweet dat voor 99 % uit water bestaat. Geen vuiltje aan de lucht dus. De apocriene klieren daarentegen zitten in je liezen en onder je oksels en zijn in hoge mate verantwoordelijk voor je unieke lichaamsgeur.

Afhankelijk van de netelige positie waarin je je bevindt, kan een van deze twee klieren overuren gaan maken. Klassieke zweetscenario's zijn bijvoorbeeld:

 

 

  1. SPORTEN
  2. DATEN
  3. WERK
  4. SEKS

SPORTEN

Als je gaat hardlopen of een andere intensieve fysieke inspanning levert, maken je spieren overuren en gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Bij het trainen produceren je exocriene klieren een mix van water, zout, chloor en kalium die voor afkoeling zorgen.

DATEN

Een spannende date kan stress veroorzaken... en tot zweetaanvallen leiden. Natte oksels, een klam voorhoofd of zweterige handpalmen zijn reacties waardoor elk fysiek contact wordt uitgesloten. Bovendien zet een onprettige geur een domper op de romantische sfeer. Niet bepaald wat je op dat moment wilt.

WERK

Een onmogelijke deadline of bij de baas geroepen worden kan makkelijk leiden tot het uitbreken van ‘stresszweet’. Zelfs in de zenuwslopende minuten voor een beslissende meeting of presentatie kan je al in zweten uitbarsten. Sommige mannen gaan zelfs al zweten bij de gedachte dat ze zouden gaan zweten, waardoor ze in een vicieuze cirkel verzeild raken.

SEKS

Aangezien de meeste aprocriene klieren zich onder je navel bevinden, is het niet verwonderlijk dat die zelfs bij de geringste opwinding al zweet beginnen te produceren. Snuif maar eens de lucht in een tienerkamer op, dan weet je meteen wat we bedoelen. Bij andere primaten noemen we de geur die de apocriene klieren afscheiden feromonen. Die zijn bedoeld om potentiële partners aan te trekken. De meningen zijn sterk verdeeld of mensen ook daadwerkelijk feromonen hebben.